Skip to main content
Bestuur en managementOnderwijs en jeugdOOG

In de etalage: Sofie Rijnberg, adviseur

By januari 9, 2023No Comments
Sophie Rijnberg

In de etalage: Sofie Rijnberg, adviseur

Dat Sofie Rijnberg nergens anders heeft gewoond dan in het huis in Amsterdam Oud-West waar ze in 1973 ook geboren is, zegt veel over wie ze is. Of dat ze al sinds 2001 bij OOG werkt. Sofie is honkvast en loyaal, en is op haar best als ze langdurige relaties aan kan gaan met klanten en collega’s (en met Renzo, sinds al bijna 30 jaar haar levenspartner met wie ze twee dochters heeft van momenteel 14 en 18).

Zo tegen het einde van haar studie Onderwijskunde aan de UvA attendeerde een oud-studiegenoot haar op OOG: ze zochten mensen. De verzelfstandiging van het openbaar onderwijs was nog in volle gang en OOG ondersteunde in Amsterdam veel van deze processen. Al snel werd Sofie gedetacheerd bij enkele Amsterdamse stadsdelen als beleidsmedewerker lokaal onderwijsbeleid. Daarnaast ondersteunde ze schoolbesturen bij alle zakelijke en bestuurlijke sores die je als schoolbestuur nu eenmaal op orde moet hebben. Dat laatste doet ze nog steeds. BMO heet dat: bestuurs- en managementondersteuning.

Bij ieder schoolbestuur vult ze dat weer anders in, afhankelijk van de behoefte. De kern is steeds dat ze de inhoudelijk sparringpartner is van de (directeur-)bestuurder(s), zoals bij Antonius. Bij El Amien is ze daarnaast beleidsadviseur op thema’s als passend onderwijs en onderwijsachterstanden. En bij de Scholen van het Rozenkruis, met als enige school de Jan van Rijckenborghschool in Heiloo, staat ze gerust ook declaraties te kopiëren. Hoe kleiner het bestuur, hoe diverser het werk als BMO’er.

Schrijven kan Sofie ook. Voor de Amsterdamse Familiescholen, onderdeel van schoolbestuur ASKO, is ze bezig met een Handreiking Familiescholen, waarin ze de succesformule beschrijft die hopelijk op veel plekken navolging gaat vinden. En intern houdt Sofie zich bezig met de begeleiding van nieuwe medewerkers.

Kortom: ze heeft veel ballen in de lucht, en in sommige periodes – zoals in de beruchte jaarrekeningperiode – heel erg veel ballen , maar gelukkig kan ze ook goed ontspannen. Bijvoorbeeld door de grond om te spitten in haar volkstuin.

Sofie is een generalist die het liefst met mensen werkt. Ze zoekt graag samen met de opdrachtgever naar oplossingen, over een breed terrein aan onderwerpen, ze weet overal wel wat van af. Belangrijk is dat een opdracht ‘een zekere mate van concreetheid’ heeft. Ze staat graag dicht bij de onderwijspraktijk, waar ze een critical friend kan zijn voor schoolbesturen en directies.

Dicht bij de praktijk, dat is zeker ook de documentaireserie Klassen (NPO, 2021) die Sofie van harte wil aanbevelen bij iedereen die hem nog niet gezien heeft. Het is een menselijke serie, oplossingsgericht en kleurrijk. Net als Sofie.

Sofie is bereikbaar via s.rijnberg@oog.nl en telefoon 06-47808100.